Tuesday, August 17, 2010

Las Vegas

Gezimizin Chevy Chase'in "Vegas Vacation" filmindeki gibi kumar makinelerinde berteraf olmasına önlem olarak çok akıllıca bir yöntem geliştirdik: bütün paraları yedik! Evet gezi planlarına hızlıca bir göz atıp otel masraflarını, araba kirasını ve benzin parasını çıkardığımızda Chevy Chase'in yaptığı gibi kumar makinelerinde yemek için bir dolarımız bile olmadığını görerek rahatladık ve derin bir ohhhh çektik. Artık gönül rahatlığıyla Las Vegas'a adım atabilirdik. 


Amerikalıların üşengeçlikleri nihayet turizmde de "dünyayı ayağınıza getirdik" felsefesini yaratarak çölün ortasında minik bir mikrokozmoz yaratmış. Edward Said 19. yüzyıl avrupasının çakma doğu imgelerinden oluşan fuarlarını eleştiredursun, Sam Amca Mısır'dan Roma'ya, Venedik'ten Paris'e kadar canı nereyi görmek isterse tıkmış Las Vegas'a. Tabi 19. yüzyıl dünya fuarlarında ibadethanelerin içinde dans manzaraları yaratan avrupalılardan geri kalmayarak Amerikalılar da her bir binanın içine kumar makinaları ve krupiyeleri yerleştirmeyi ihmal etmemiş. Böylece Vedenik gondollarının gölgesinde 21 oynamak , ya da hazine avcılarının gemisinde rulet masasına abanmak mümkün olabilmiş: Ne Güzel!
İnsanın içinde dönüp durduğu labirenti tepeden görme arzusu bir içgüdü olsa gerek ki her şehrin tırmanılacak bir tepesi, yoksa çıkılacak bir kulesi illa ki oluyor. Şehir çölün ortasında uçsuz buraksız bir düzlüğe kurulduğu için "sana dün bir tepeden baktım aziz Las Vegas" gibi dizeler yazmak bek anlamlı olmasa da, Vegas'ın ışıltılı dünyasını ille de yukarıdan görmek isteyenler Stratosphere Otel'in 106 katlı kulesine çıkabilirler. Biletler 16 dolar, ancak otel müşterileri bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar. Ne var ki, "agaya beleş" olsada kuleye çıkmak için hala  ortalama 30 dakika kadar sırada beklemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Kapıdaki çalışanlar bu konuda özel eğitim almışlar, "biz otel müşterisiyiz acaba hani bu sıraya mı girecektik" gibi bir yaklaşıma anında "bedava çıkıyorsunuz kuleye işte daha ne?" gibi çözüm üretebiliyorlar. Sabırlı olun, benden söylemesi.

No comments:

Post a Comment